my mommy moment - noblescent

5/29/12

my mommy moment

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم



baiklah. all girls must admit that there are times when they act and feel very motherly. maybe guys, too, aite. in my case, it would be the time when i babysit. but one highlighting moment that i just couldn't forget was the time when i prayed while holding a baby. masa tu daania tak sehat dan baru bangun tidur. tak boleh lepass. nak jugak bertenggek. kalau lepas nnt dia menangis. walaupun saya bukan ibu kandung daania, i feel that i couldn't let her cry. tak sampai hati kot...rasa heartless sgt biarkan baby tu nangis wlpn beberapa minit je..masatu pon kat rumah, takda sapa. daniel je (abg daania yg berumur 3 tahun). oh ye, lagi satu sebab, takut daniel dtg gomol2 dan angkat adek dia yg masih fragile like he had done previously. 

jadi, saya pon sembahyang lah sambil dukung baby daania sebelah tangan. masa tu baby dah semangat. yg aneh lg subhanallah, rasa sangat ringan dan mudah dukung baby masa tu. terasa saya tgh carry something but it felt weightless. dan elok pulak baby tu diam dan tenung je saye despite dicondongkan atas bawah sume. hmm. nevertheless, itu saat "aha" saya. flowing2 jasa dan pengorbanan mama2 sedunia di kenang :( sgt tak mudah jd ibu. it's a full time job that requires a lot of worrying, sacrificing, endless nagging and physical toughness - not to belasah/pukul anak2, but more about getting wounded and scarred for life right at the heart, womb, breasts, tummy etc. Maashallah. dlm tough2 mereka ni tuhan kurniakan suatu kelembutan dan kasih syg yg tak diketahui puncanya melainkan daripd Allah jugak. 

what makes a person a mother? simply by giving birth to a baby? (although i know there's nothing simple about that). sape tahu kasih sayang ibu puncanya dari mana? it's innate but only for some..ade je kan ibu yg belasah anak regardless lah anak tu darah daging ke tak. ade jugak ibu angkat yg amek anak luar nikah tapi kasih sayang dia sgt hebat melebihi ibu yg melahirkan sendiri anak tu. dari mana puncanya kasih syg tu kalau tak daripd Allah yg Ar Rahman dan Ar Rahim. Bumi pon, to the western is known as Mother Earth sbb bumi tu mcm baby crib yg Allah empukkan tanahnya dan  berserta lapisan ozone yg cozy special utk anak cucu cucit Nabi Adam alayhisalam. macam tu juga lah seorang ibu dan kasih sayangnya yg mustahil utk dibalas..

anyway, back to my point...banyakkk sgt benda yg saya tak paham kenapa ibu2 act the way act the way they do. but as i grow older, it's suffice that mama reminds me "tunggulah angah ada anak nanti" before i could even reason out or refute anything :) alhamdulillah. Allah, i still have both of my parents, the world is mine. help me give back and share with others what they've taught and given me. amin. 


No comments:

Post a Comment

Do you have any comments, concerns or inquiries? Or else, just drop me a note to say hi! :)