bla bla bla

A YEAR IN THE USA.

6:46:00 AM

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
السلام عليكم

alhamdulillah, tuhan bg aku mencoret lg dlm blog nih...
sungguh time2 cuti ni je yg free. aktif sket. heh..chat pon camtu jugak. lepas 4/5 bulan baru appear online..bile sem dah start, tak on2 lgsg. except bile ade request..and usrah through skype.

smalam, 25hb July dah genap laaah setahun aku dn family menetap di bumi US ni. hehe. itu pon ade kawan saye yg baikk pnya yg remind. setahun kat sini, itu, orang2 sini ckp honeymoon year. haa, sungguh benarlah. hanye beberapa hari sblum masuk forst year pon, kami dah faham ape yg dimaksudkan dgn 'honeymoon year' dan 'the year to be prepared for'. itu dari perspektif lain ye. ujian ade. it's not always rainbows and butterflies.

talking abt my studies, it's like that too, rasenye. harap2 momentum study di up and di improve. certainly i need to improve. sungguhlah..dgn berbekalkan 12 credit hours last sem pon, dah mcm separuh tak waras aku dikerjakan. tapi tak mengape sbb bile kite dah go all out dgn kerja kite, the glory tastes sweeter and the defeat only makes us stronger. im up for something tougher...next sem dgn honors program, saye kene join kelas seminar, meetings with prof out of jadual and meetings with the program's hi com and members. dan next year, saye naaaaaak sgt grad sbgai honors program scholar..inshaAllah. Allahuma amin..

bismillah hirrohmaanirrohim..please Allah, send me down wisdom and serenity, knowledge and barakah, strengthened of iman and a better self-being. permudahkanlah dan berkatilah perjalan hambamu ini utk menjadi muslimat yg terunggul...amin..

dalam masa setahun ni, subhanallah, Tuhan bg saye peluang utk berjumpa dgn bermacam2 orang! antara yg memorable,

Shah Rukh Khan hehe,
Sheikh Hamza Yusuf,
Dato Seri Maximus Ongkili (Minister of Science, Technology, and Innovation, Malaysia),
Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi (Minister for Defence) and family,
Dato' Mahadzir Lokman (Multi-linguist and TV personality),
Dato' Sri Dr. Jamaluddin bin Mohd. Jarjis (Malaysian Ambassador) and wife,
Malaysia's Grup of Gerak Khas,
Datuk Dr Radin Umar Radin Sohadi (Director of Malaysian Ministry of Higher Education)...

but what i treasure most in many of the meetings are my meeting with friends here :) especially bro n sis of chicago..

nadia (memori yg plg dekat dgn nadia was when i face painted her face for my college project :D)

kak nazirah (rajin sleepover kt rumah saye n teman saye kemana jua bila ade events kat chicago dan luar chicago..8 hours road trip with her to Kentucky and Nashville, TN)

wan (our director, compete melukis dgn dia..sape kalah kene lukis lawa2 gambar org yg menang)

yat (plg ngam antara the bros..he listens and talks well)

nasser (and architect, our musician...guitarist)

eg (the MSD Driver apperentice.he drove us around a lot especially anak2 pegawai MSD ni...but now the van broke, abg azmi gave him his car (coz he went back to mlysia))

kak lis (a singaporean married to a bosnian (bro Jasenko) saye baby sit anak dia, Daniel..she's fun to hang around with)

Azim (citizen here..pon pergi OCCC (Oakton Com. College)

the sis, Chiah..

reunited with long lost neighbor dari Tmn Damai Jaya dan hampir spuloh taon la tak jumpe..

Kak Farhana (Purdue Uni student)

Zhorif and Kak Ei...member dari UK dulu :)



yg lain2 tak dimention, they mean just as much to me as the ones mentioned.
saddiq (a singaporean dan kami tak sebulu..when talking, mesti ade je yg tak kene. he'snow serving for the army, mcm PLKN laa cuma US program. he was bron here and dpt benefits bile join benda tu.)

ade jugak la sket negeri yg saye dah sampai kat US ni...antaranya..jap nk igtkn balik.

Illinois
Wisconsin
Iowa
Florida
Los Angeles
Indiana
Kentucky
Tennesse
New York State
Washington DC
New Jersey
Pensylavania
Ohio
W. Virginia
Missouri
Michigan
Atlanta

out of state, Niagara Falls and Toronto, Canada!

and one or two that i miss. mcm kak ecah ckp, i need to have a map of the US tp pin point my whereabouts that i have been...

the weirdsome and the wonderfulness of US.

sbelum saye dtg sini, ade beberapa kwn rapat saye cakap tak yah laaaaaaaa dtg US. bahaye dari segi fizikal dan mental. rohani dan jasmani. dlm byk2 negara pon saya tak teridam pon nk dtg ke US. sbbnye, media dah meracunkn kotak fikiranku, mengatakan bahawasanya, US ni teruk sosialnye teruk, anti muslim, orgnye greedy...

sesungguhnya di bumi inilah saye makin kenal Al-Khaliq kite, saye knl erti ukhuwwah, saye belajar utk bertegas dgn kaum kafir, dan saye terdedah kpd pelbaaaaaaagai perkara yg saye tak penah experience dan dengar pon kat malaysia.

sungguhlah..we can only get experiences by experiencing. ckp pon tak guna ek..

smalam juga, kaklong ku (saudara) dah selamat conceived baby girl :) lagi sorang anak buah...yey! name nnt eh..



alhamdulillah3 a'la kulli hal..

0 comments

Do you have any comments, concerns or inquiries? Or else, just drop me a note to say hi! :)

SUBSCRIBE